מאת: נעה צוייג ואיל שפרוני
כבר עשרות שנים שאנשים רבים ברחבי העולם נעזרים ביוגה לשיפור הבריאות והנפש ולטיפול והקלה במחלות וסימפטומים שונים. יוגה הוכחה כבעלת השפעה חיובית בטיפול במגוון ליקויים ומחלות ולכן עשרות אלפי אנשים נעזרים בה –
טיפול בבעיות אורטופדיות, מחלות אוטואימוניות, מחלות נוירולוגיות ועוד.
אחת השיטות הנפוצות ליוגה טיפולית הינה 'שיטת איינגאר' שמציעה כלים טובים של יוגה טיפולית.
מחקרים מדעיים שנערכו בדקו את השפעות שיטת איינגאר ומצאו ראיות ליעילותה של השיטה בהקלת סימפטומים והחלמה ממחלות שונות.
שיטת איינגאר
ב.ק.ס איינגאר נולד בהודו בשנת 1918 והוא אחד ממורי היוגה הבולטים שתרם להפצת היוגה למערב. איינגאר מאמין כי תרגול תנוחות גוף מפתח ומחזק את הגוף אך גם גורם לשינויים עמוקים במבנה הנפשי של המתרגל.
בשיטת איינגאר יש הנחיות טכניות רבות ודיוק בביצוע התנוחות ותשומת לב לפרטים הקטנים. בנוסף, איינגאר פיתח שימוש בעזרים שמאפשרים לאנשים, גם הנוקשים ביותר, לבצע את תנוחות היוגה וליהנות מהתועלת שבהן. אביזרים אלו כמו: שמיכות, חגורות, כסאות, פריטי עץ וכד' הופכים את שיטת איינגאר לאידיאלית ליוגה טיפולית. יתרה מזאת, רופא שחקר מדעית את הנושא של יוגה טיפולית במשך 20 שנה העיד כי שיטת אינגאר היא המתאימה ביותר ליישום הטיפולי.
מהי יוגה טיפולית?
ביוגה טיפולית, בשונה מיוגה רגילה,
מתאימים את רצף התנוחות וההנחיות באופן אישי למצבו ולצרכיו של כל מטופל.
את התכנית האישית בונה מורה בכיר שהוסמך ע"י איינגאר לעסוק ביוגה טיפולית. הסמכה כזו ליוגה טיפולית אורכת כ-12 שנה לפחות וכוללת לימוד, התמחות ובחינות. המורה בונה למטופל תכניות אותה הוא מתרגל לפחות אחת לשבוע בסיוע של אסיסטנט צמוד. כאשר יש שינוי במצבו של המטופל המורה משנה את תכנית הטיפולים כך שתתאים לשינוי. עם הזמן המטופל לומד בעצמו להכיר את התנוחות ואז יכול לתרגל אותן בעצמו בבית וכך לומד להשתמש ביוגה כדי לשמור על בריאותו לטווח ארוך.
ייחוד נוסף של השיעורים הטיפוליים בשיטת איינגאר הוא השימוש המסיבי שנעשה באמצעי העזר (ה-props). משום שאלו מסייעים במיוחד לאנשים הסובלים מבעיות בריאות.
להלן כמה תמונות שממחישות את הנעשה בקבוצת יוגה טיפולית לפי שיטת איינגאר.
ייחודה של היוגה וכיצד היא הופכת לכלי טיפולי
איינגאר אומר ש"היוגה מלמדת אותנו לרפא את שניתן לריפוי ולשאת את שאינו ניתן לריפוי".
כשיטת טיפול, היוגה לא באה לתת חלופה לטיפול רפואי קונבנציונלי אלא כטיפול תומך ומשלים.
מדובר על טיפול שאינו חודרני,
אינו תרופתי ואין לו השפעות לוואי ועדיין יש לו השפעה חיובית על מצבו של החולה.
אז איך תורמת היוגה לבריאות? איינגאר אומר שלבריאות יש שני שערים עיקריים: סירקולציה ורספירציה.
תרגול היוגה מושתת על שני עקרונות אלו: הגברת הזרימה (הדם והלימפה) ושיפור תפקודי הנשימה. אלו יעילים לשמירה על הבריאות כמו לריפוי והחלמה.
העקרונות של היוגה הטיפולית
הגישה של היוגה היא הוליסטית. בעיות גופניות נגרמות ממגוון רחב של גורמים כמו:
יציבה לא נכונה, היערכות איברים (alignment) לא נכונה, נוקשות, שימוש לא נכון בגוף, תזונה לקויה, הרגלים רעים, מתח נפשי ועוד.
מסיבה זו, הטיפול ביוגה נעשה ברמות אחדות בו זמנית: אנטומית, פיזיולוגית, מנטאלית ורוחנית. אפשר למנות כמה עקרונות כלליים של הטיפול באמצעות יוגה:
# יצירת איזון במערכת התנועה (שלד-שרירים) – בשיטת איינגאר,
איזון של מערכת השלד-שרירים היא המפתח לטיפול בבעיות אורטופדיות ובליקויים של המערכות הפיזיולוגיות בגוף. לומדים לרכך שרירים נוקשים כדי לחזור ליציבה נכונה, מחזקים שרירים רפויים כדי לסייע לתמוך בשלד ולשפר את היערכות האיברים בתוך הגוף. יציבה נכונה, תוך יצירת אורך ורוחב יוצרת מרווח פנימי שמאפשר לאיברים הפנימיים לתפקד טוב יותר.
# שיפור סירקולציה –
ביוגה ניתן להשיג שיפור בהגברת זרימת הדם בעזרת 3 סוגי תנועות:
1. הרחבה (יצירת space)
2. הספגה (לאפשר לדם ונוזלים להציף את האזור ולנקותו)
3. סחיטה (יצירת לחץ שגורם לניקוז הנוזלים, כמו למשל בתנועות פיתול)
ביוגה טיפולית יוצרים תמיכה לאזור הפגוע ושומרים על מנוחה וקיבוע, לעיתים באמצעות חגורות ומשקלות. העבודה מורכבת ממתיחה, הידוק תנועות פיתול סביב האזור הפגוע וכן מתנוחות הפוכות (כמו עמידת ראש) או חצי הפוכות שמנצלות את כוח המשיכה כדי ליצור סירקולציה מוגברת לחלקי הגוף העליונים.
# שיפור תפקודי הנשימה –
בשעורי יוגה שמים דגש על נשימה נכונה. התרגול כולל תרגילי נשימה שבהם מספיגים את הגוף בכמות גדולה של חמצן ומסייעים לחדירתו לאיברים הפנימיים.
# עידוד המערכת הפארה-סימפטטית –
היוגה מסייעת לשחרר מצבי לחץ כרוניים שנובעים בין השאר מהשתרשות התבנית של 'הילחם או ברח'. כך בעקיפין נוצר איזון של מערכת העצבים האוטונומית ומושג שיפור בפרמטרים שונים, כגון לחץ הדם ושונות הדופק.
# שיפור מצב התודעה –
האדם רגיל להיות בתנועה מצבים של חוסר תנועה מביאים להידרדרות פיזית ומנטלית.
כאשר מתרגלים יוגה עם עזרים ותמיכה אפשר להניע את הגוף וכך למנוע את ההידרדרות. העובדה שגם אדם חולה יכול לתרגל יוגה, מעניקה לו תקווה, משפרת את הדימוי העצמי ומעלה את המוטיבציה להתרפא או להשתקם. כשמתרגלים יוגה נוצר חיבור פנימי לגוף, לנפש ולתודעה. אחרי תרגול חשים שלווה, רוגע וזה מגדיל את היכולת להתמודד עם האתגרים שיש בפנינו. האדם מקבל כלים לשיפור מצבו וזה כשלעצמו מעצים את היכולות ומקל על מונע תחושות הפחד וחוסר האונים המלוות כל מחלה.
איל שפרוני – המרכז לאיינגאר יוגה בזכרון יעקב – https://www.theiyengaryoga.com/
נועה צוויג – מרכז איינגאר יוגה לב תל אביב – https://www.iyengar-yoga.co.il/